Vad är personlig assistans?

Få ett självständigare liv med personlig assistans. Du kan ha rätt till Personlig assistans om du har en omfattande funktionsnedsättning och inte själv klarar din vardag. Det innebär att du har personliga assistenter som hjälper dig under hela eller delar av dagen. Assistansen utformas dina behov, och syftet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt på dina egna villkor. Kontakta oss gärna för mer information.

Vad innebär det för mig?
Personliga assistenter hjälper dig med allt sådant du inte själv klarar av, som till exempel att tvätta och klä dig, äta mat, kommunicera med andra och förflytta dig.
Det är dina grundläggande behov. Har du rätt till hjälp med dem kan du dessutom ha rätt till hjälp med dina övriga behov som till exempel hushållsarbete, matlagning, inhandling och olika fritidsaktiviteter. Du påverkar själv vem som arbetar hos dig, när denne ska göra det, vad han/hon ska göra och hur det ska göras.

Kan jag få personlig assistans?
Rätten till assistans regleras i två lagar: LSS och LASS. För att ha rätt till personlig assistans ska du kunna intyga att du tillhör en så kallad personkrets och att du behöver hjälp med de grundläggande behoven.Du får heller inte ha fyllt 65 år när du gör din ansökan.

Hur gör jag för att få hjälpen?
Det är din kommun eller Försäkringskassan som avgör om du har rätt till personlig assistans. Vem som ska avgöra det beror på hur stort ditt behov är. Behöver du mindre än 20 timmar i veckan för dina behov är det kommunen som avgör. Är det fler timmar är det Försäkringskassan.
För att de ska pröva rätten till assistans behöver du göra en skriftlig ansökan. Låter det krångligt? Det behöver det inte vara. Det finns egentligen inga krav på hur en ansökan ska se ut eller vad den ska innehålla. Skriv helt enkelt till din kommun eller Försäkringskassan och meddela att du vill göra en ansökan. Försäkringskassan har dessutom färdiga blanketter du kan använda.

Det verkar ändå besvärligt, kan
man inte få hjälp med att ansöka?

Ibland kan det vara skönt att ta hjälp av någon i kontakten med myndigheterna. Om du vill hjälper vi dig med allt från en första ansökan till att anordna en välfungerande personlig assistans efter dina önskemål.

Kostar det mig något?
Personlig assistans är ett bistånd som ges av antingen kommunen eller Försäkringskassan. Kostnaderna för personal och merkostnader för att du har assistenter i ditt hem bekostas av detta bistånd, det kostar dig alltså ingenting.

Ok, men vad händer sen
när jag fått rätt till assistans?

Har du sökt på egen hand och fått ett beslut om personlig assistans ska du välja vem som ska utföra den. Du kan bedriva din egen assistans genom att själv bli arbetsgivare till dina assistenter. Om du vill slippa arbetsgivaransvar och pappersarbetet, men ändå ha fullt medbestämmande i din assistans kan du vända dig till oss. Vi hjälper dig med en helhetslösning för din assistans på dina villkor. 

 

 

Hem   Assistans    Tjänster     Kontakta Oss    Om Oss
Copyright @ 2011 Blessing Hand